O tym, że zbyt wysoki poziom cholesterolu niesie ze sobą poważne konsekwencje dla zdrowia, takie jak: miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie czy udar, wie już chyba każdy. Dlatego nie będę się na tym skupiać. Wiesz również, że poziom cholesterolu można skutecznie obniżyć odpowiednią dietą. Duża ilość kwasów omega-3 w diecie, unikanie tłuszczu nasyconego, dbanie o wysokie spożycie błonnika i antyoksydantów – o tym pewnie też czytasz nie pierwszy raz. Oczywiście są to kluczowe elementy zdrowej diety, które utrzymują cholesterol na prawidłowym poziomie. Jest jednak jeszcze kilka „wspomagaczy”, po które możesz sięgnąć. Wspomniane wspomagacze to – ZIOŁA. Wiele z nich znajdziesz w suplementach na obniżenie cholesterolu lub w postaci herbatek. Poniżej przedstawiam najważniejsze z nich. Rośliny te mają bardzo szerokie zastosowanie a obniżanie cholesterolu to tylko jedno z nich. Większość działa również pozytywnie na odporność, ma działanie wykrztuśne i osłonowe na śluzówkę żołądka. Teraz jednak skupiam się tylko ich działaniu na funkcję wątroby i poziom cholesterolu. Zapraszam do lektury!
Ostropest plamisty
Zawiera kompleks awonolignanów (izosylibina, sylibina, sylikrystyna, sylidianina), zwanych popularnie sylimaryną. Dzięki tym związkom ma działanie hepatoprotekcyjne – wspomaga pracę i regeneracją wątroby. Obniża frakcję LDL, hamuje powstawanie blaszek miażdżycowych i zwiększa poziom cholesterolu HDL.
Karczoch zwyczajny
Cynaryna zawarta w karczochu wspomaga pracę wątroby i woreczka żółciowego, obniża stężenie cholesterolu i przeciwdziała obtłuszczaniu się wątroby. Działa żółciotwórczo i żółciopędnie, dzięki czemu przyspiesza trawienie tłustych potraw. Karczoch, tak samo jak ostropest, ma działanie hepatoprotekcyjne. Oprócz tego zawiera polifenole, kwas askorbinowy i karotenoidy. Dzięki tym związkom wykazuje działanie przeciwutleniające, PRZECIWNOWOTWOROWE.
Kozieradka pospolita
Obniża stężenie całkowitego cholesterolu, LDL, VLDL i trójglicerydów. Zawarte w niej saponiny steroidowe przyspieszają metabolizm cholesterolu i hamują aktywność lipazy, dzięki czemu opóźniają wchłanianie związków tłuszczowych. Zawarta w kozieradce trygonelina ulega rozkładowi do witaminy PP i niacyny, które działają przeciwmiażdżycowo i obniżają poziom trójglicerydów.
Czosnek pospolity
Obniża poziom lipidów we krwi, szczególnie frakcji LDL, całkowitego cholesterolu i trójglicerydów. Chroni przed hipercholesterolemią i działa przeciwmiażdżycowo.
Imbir lekarski
Wyciąg z imbiru obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, działa przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, przeciwmiażdżycowo i przeciwcukrzycowo. Poprawia krążenie krwi, co daje uczucie rozgrzania i gorąca.
Zielona herbata
Zawiera katechiny, które mają silne właściwości antyoksydacyjne i chroniące serce. Badania wykazują, że zielona herbata przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL oraz cholesterolu całkowitego. Bardzo popularne są suplementy z ekstraktem z zielonej herbaty. Musisz jednak pamiętać, że nie można stosować ich bez kontroli. Zbyt duże spożycie wyciągu z zielonej herbaty, może mieć skutek odwrotny od oczekiwanego a oprócz tego może powodować niedobór żelaza i kwasu foliowego.
Monakolina K
Nazywana lowastatyną – substancja ta naturalnie występuje w sfermentowanym czerwonym ryżu, do którego użyto czerwonych drożdży (Monascus purpureus). Monakolina K jest uznawana za naturalną statynę, czyli substancję obniżającą poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Monakolina K hamuje aktywność reduktazy HMG-CoA – głównego enzymu wątrobowego, który reguluje wytwarzanie cholesterolu. Przyjmując monakolinę K możesz obniżyć poziom cholesterolu nawet o 20%.
Możliwości jest bardzo dużo. Większość z wymienionych ziół możesz kupić w formie herbatki a monakolinę K kupisz w aptece bez recepty. Jeśli chcesz działać szybko i uchronić się przed lekami połącz odpowiednią dietę z suplementacją. Pamiętaj jednak, żeby wybrać jeden suplement. Więcej nie zawsze znaczy lepiej 🙂 Bo warto dodać jeszcze jedno – suplementy, zioła i leki nie zastąpią odpowiedniej diety 😉