Niefarmakologiczne oddziaływania w kontekście leczenia chorób psychicznych to temat, który z roku na rok zyskuje na popularności. Diametralnie rośnie bowiem liczba osób, które poszukują pomocy u specjalistów zdrowia psychicznego, takich jak psychologowie, psychoterapeuci, a także psychiatrzy. Rośnie również liczba badań dotyczących tego, jaki wpływ ma żywienie na stan psychiczny osób doświadczających zaburzeń. Obecnie wiemy już, że istnieją pewne powiązania pomiędzy dietą a różnego rodzaju chorobami natury mentalnej, takimi jak GAD (zespół lęku uogólnionego) czy depresja – stąd rośnie rola żywienia w nauce, jaką stanowi psychiatria.
Postępująca urbanizacja, dynamiczny rozwój technologiczny i kulturowy, wyczerpująca pogoń za samorealizacją oraz życie w nieustającym stresie – wszystko to sprawia, że ludzie coraz częściej narzekają na brak czasu na cokolwiek, w tym również prawidłowe odżywianie. Nadwaga oraz otyłość zyskały miano problemów społecznych; ludzie spożywają coraz więcej przetworzonych, wysokoenergetycznych, a przy tym naprawdę ubogich w wartości spożywcze produktów, w konsekwencji mierząc się z nadprogramowymi kilogramami i niedoborem wartościowych składników odżywczych. Jemy dużo, lecz ubogo, wystawiając organizm na nie lada próby. To, w połączeniu z nadmiernym paleniem tytoniu, szkodliwym spożywaniem alkoholu oraz ograniczoną aktywnością fizyczną sprawia, że coraz więcej osób poszukuje pomocy u różnych specjalistów, w związku z pogarszającym się zdrowiem psychicznym. Tymczasem zmiana diety może okazać się istotną składową do poprawy samopoczucia. Dowiedz się, dlaczego.
Czy rzeczywiście jesteśmy tym co jemy?
Znaczna część pozyskiwanej przez nas energii i składników odżywczych zużywana jest przez mózg. Aby prawidłowo go odżywić, konieczne jest dostarczenie mu niezbędnych aminokwasów, tłuszczy, minerałów, witamin oraz pierwiastków śladowych. Z pracą mózgu związane są także procesy neurorozwojowe, które przebiegają najszybciej we wczesnych okresach dzieciństwa – szczególny wpływ na prawidłowy przebieg tych procesów mają nie tylko czynniki genetyczne, lecz także środowiskowe, w tym jedzenie jakie spożywa dziecko. Wniosków z badań przeprowadzonych w przeciągu ostatnich lat jest kilka:
-
karmienie piersią i jakość diety dziecka w pierwszym roku życia ma wpływ na rozwój funkcji poznawczych;
-
prowadzone badania dotyczące wpływu sposobu odżywia na ryzyko demencji potwierdzają, iż spożywanie takich produktów jak zielone warzywa (bogate w witaminę E), owoce morza czy jagody ma neuroprotekcyjne właściwości dla procesów zachodzących w mózgu w wyniku starzenia;
-
dieta oparta na produktach bogatych w nasycone oraz nienasycone kwasy tłuszczone trans wiąże się z większym ryzykiem występowania zaburzeń otępiennych.
Wiele osób nie przywiązuje zbyt dużej wagi do tego, czy spożywany posiłek jest zdrowy. Wybiera się go za sprawą walorów wzrokowych, smakowych czy węchowych. Niestety, bywa to naprawdę mylące. Zbyt długie spożywanie zbyt wielu przetworzonych produktów, ubogich w witaminy i minerały wspomagające nasz organizm, po czasie może okazać się niszczące – nie tylko dla naszego ciała, lecz także zdrowia psychicznego. Pozostaje pytane: co jeść, aby zadbać nie tylko o swoje zdrowie fizyczne, lecz także psychikę?
Dieta na dobre samopoczucie, czyli co warto wdrożyć do swojego planu żywienia
To, co jemy, oddziałuje na nas w niemal każdym aspekcie; ma wpływ zarówno na pracę ciała oraz mózgu. To właśnie dieta, aktywność fizyczna oraz zdrowie psychiczne stanowią filary prawidłowego funkcjonowania człowieka, tworząc zespół połączonych ze sobą elementów – które oddziałują na siebie pod wieloma aspektami. Produkty, które warto wdrożyć do swojego planu żywieniowego to między innymi:
-
zielona herbata – stanowiąca bogate źródło przeciwutleniaczy, wywierając pozytywny wpływ na zwiększenie przepływu krwi przez mózg oraz zapobieganie obumieraniu neuronów;
-
ryby oraz owoce morza – bogate w kwasy omega-3 o działaniu przeciwzapalnym, przeciwutleniającym; wpływają one na plastyczność mózgu;
-
owoce jagodowe – będące bogatym źródłem przeciwutleniaczy; niektóre z nich (jak truskawki) są bogate w witaminę C, mającą działanie pobudzające wydzielanie endorfin w mózgu;
-
banany – stanowiące źródło tryptofanu, stanowiącego jeden z prekursorów serotoniny (tzw. „hormonu szczęścia”);
-
jogurty naturalne oraz kefiry – będące źródłem probiotyków, wspomagając zdrowie mikrobioty jelitowej o kluczowym wpływie na oś mózg-jelita.
Zadbaj o swoje żywienie! Produkty, które warto ograniczyć
Mając świadomość produktów, które warto włączyć do swojej diety, nie należy zapominać o istnieniu takich składników, których zdecydowanie warto unikać – chcąc żyć zdrowo i czuć się dobrze. Mowa tu między innymi o:
-
cukrach oraz produktach o wysokim ładunku glikemicznym;
-
fruktozie zawartej w słodyczach, słodzonych napojach oraz przetworzonych produktach, dodatkowo wzbogaconych o syrop glukozowo-fruktozowy bądź kukurydziany;
-
izomerach trans kwasów tłuszczowych, zawartych w czekoladach z nadzieniem, sklepowych ciastkach, margarynach, a także większościach posiłków typu fast-food.
Chcesz poprawić swoją relację z jedzeniem? Skorzystaj z pomocy psychodietetyka!
Dieta nie oddziałuje na emocje jednostronnie; to, jak podchodzimy do jedzenia pod kątem psychologicznym również ma wpływ na to, co jemy i jak się po tym czujemy. W swojej codziennej pracy wykorzystuję szereg narzędzi i technik, dzięki którym jestem w stanie pomagać pacjentom w poprawie ich relacji z jedzeniem. Od lat pomagam moim Pacjentom w dążeniu do efektywnej zmiany nawyków żywieniowych, a także edukuję ich na temat tego, jak spożywane posiłki mogą rzutować na stan psychiczny. Oferuję konsultacje dietetyczne stacjonarnie lub online, podczas których wspólnie z Pacjentami tworzymy plan dopasowany do ich potrzeb. Jestem w stanie stworzyć dla Ciebie indywidualny jadłospis, który będzie zawierał niezbędne składniki, które wesprą nie tylko Twoje ciało, lecz również umysł. Napisz do mnie i rozpocznij proces zmiany.